Oolong Çayı Faydaları Nelerdir?

Suyun yanı sıra, çay dünya çapında en çok tüketilen içecektir. Şaşırtıcı bir şekilde, çayın sadece% 2'si oolong'dur, ancak bu çeşitliliği çay rutininize dahil etmeye değer.


Oolong çayı, hepsi Camellia Sinesis bitkisinden köken aldığı için siyah çaylar ve yeşil çaylarla aynı ailede bulunur. Bununla birlikte, oolong çayı, işlenme biçiminden diğerlerinden farklıdır. Çay yaprakları, kimyasal bir reaksiyon olan oksidasyon oluşturan enzimler içerir. Oksidasyon yeşil çay yapraklarını zengin, koyu bir renge çevirmekten sorumludur.

Oolong çayı sadece kısmi bir oksidasyon sürecinden geçerken, yeşil çay oksidasyondan çok az veya hiç geçmez ve siyah çay tüm oksidasyon sürecinden geçer. Yani oksidasyon açısından, oolong çayı yeşil ve siyah çayın ortasında bir yere düşer.

Peki bu sonucu nasıl etkiler?

Siyah çay uzun bir oksidasyon sürecinden geçtiğinden, sonunda acı bir tada sahiptir. Çoğu oolong çayları% 8 ila% 80 arasında bir yerde oksitlenir. Oksitlenmiş oolong çayı ne kadar az olursa, hafif gövdeli havadar bir çiçek aroması sağlar. Ağır oksitlenmiş oolong çaylar, daha dolgun gövdeli daha derin, dünyevi bir tada sahiptir. Benzersiz lezzetinin yanı sıra oolong çayı faydaları, keşfetmeye değer bir seçenek haline getiren benzersiz sağlık yararları da sunar.

Bu yazıda, oolong çayı içmenin 10 iyi çalışılmış sağlık yararına bakacağız.

Oolong Çayının 10 Faydası
1. bağırsak sağlığını artırabilir.
Birçok insan bağırsak sağlığını korumak veya iyileştirmek için probiyotiklere yönelir, ancak oolong çayı bağırsak mikrobiyomunuzun ve sindiriminizin sağlığını da artırabilir. Oolong çayı hafif antiseptik olduğundan, bağırsağınızdaki kötü bakterilerin büyümesini engelleyerek sindirim sistemine yardımcı olur. Aynı zamanda, iltihaplı bağırsakları olanlar için asit reflü ve ülserleri azaltmaya yardımcı olan alkalileştirici bir etkiye sahiptir.

Ayrıca, bir çalışma oolong çayındaki polifenollerin bağırsak florasını düzenleyebildiğini ve bağırsak sağlığının iyileşmesine katkıda bulunan kısa zincirli yağ asitleri üretebildiğini buldu.

Bu polifenoller nedeniyle, oolong çayı içen insanlar daha çeşitli bağırsak florasına sahiptir. Araştırmalar bağırsaklarınızda mikropların ne kadar çok çeşitliliğine sahip olduğunu, hastalık ve alerji geliştirme riskinizin o kadar düşük olduğunu göstermektedir. Ve nesiller boyu endüstriyel tarım ve işlenmiş gıda tüketimi nedeniyle, en uygun sağlık için gerekli olan bazı bakteriler artık modern toplumda yok olmuştur. Oolong çayı içmek, genel sağlığınızı iyileştirmek için bağırsağınızdaki mikrobiyomu yeniden çeşitlendirmeye yardımcı olabilir.

2. Oolong çayı vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir.
Polifenoller, çoğu insanın sağlıkla ilgili nedenlerden dolayı çay içerken tüketmek istediği antioksidandır. Oolong çayında bulabileceğiniz polifenollerden bazıları, oolong çayının sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan theaflavinler, thearubiginler ve EGCG'dir. Oolong çayındaki polifenoller sindirim problemlerini tedavi etmeye, kilo yönetimi, diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve kalp hastalıklarına yardımcı olabilir. Ayrıca güçlü anti-kanser özelliklerine sahiptirler.


Çaydaki antioksidanlar ayrıca vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller vücudunuzda hücrelerinize zarar verebilecek, hastalık ve yaşlanmaya neden olabilecek kararsız atomlardır. Yaşlandıkça, vücudunuz serbest radikallerin etkileriyle mücadele etme yeteneğini kaybeder. Bu Alzheimer, kanser, katarakt, saç dökülmesi ve diyabet gibi yaşa bağlı dejeneratif hastalıklara yol açar. Antioksidanları tüketerek, serbest radikallerin etkisini azaltacak ve böylece vücudunuzun doğal yaşlanma sürecini engelleyeceksiniz.

Oolong çayındaki antioksidanlara ek olarak, besinler aşağıdaki gibidir:

Florür: önerilen günlük miktarın% 24'üne kadar
Manganez: Önerilen günlük miktarın% 26'sı
Potasyum, sodyum, magnezyum ve niasin: her birinin önerilen günlük miktarının% 1'i
Kafein: 36 mg
Ayrıca karoten, kalsiyum, bakır, selenyum ve A, B, C, E ve K vitaminleri gibi çeşitli mineraller içerir. Ayrıca oolong çayı folik asit ve niasinamid gibi detoksifiye edici alkaloidler içerir. Oolong çayı yarı fermente olduğu için, ek sağlık yararları sunan çeşitli polifenolik bileşikler de içerir.

3. Rahatlatıcı.
Oolong çayı, dinlenmenize yardımcı olan bir amino asit olan teanin içerir. Aslında, theanine'nin insan beyin fonksiyonunun yönlerini uyuşukluğa neden olmadan düzenlediği bulunmuştur. Bu, gün boyunca endişeli olma eğilimindeyseniz, ancak çalışırken dikkatli olmanız gerektiğinde oolong çayının sizin için mükemmel bir seçenek olabileceği anlamına gelir.

Sakinleşmek ve odaklanmak isteyenler için de idealdir. Aslında bir çalışma, 100 mg theanine alan kişilerin dikkatini gerektiren bir görevde plasebo alanlardan daha az hata yaptığını buldu.

Theanine ayrıca beyninizden atılan serotonin ve dopamin miktarını artırabilir, bu da ruh halinizi ve duygularınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir, daha iyi uyumanıza yardımcı olur ve vücudunuzun ko üretimini modüle eder.rtisol. Tüm bu faktörler birlikte stresi günlük olarak daha iyi ele almanıza yardımcı olabilir.

4. Oolong çayı diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.
Oolong çayındaki antioksidanların kan şekeri ve insülin seviyelerini azaltmaya ve insüline karşı hassasiyetinizi artırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Geliştirilmiş kan şekeri kontrolü ile tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha düşüktür.

Aslında, çalışmalar günde 24 ons oolong çayı içen kişilerin tip 2 diyabet geliştirme riskinin% 16 oranında azaldığını göstermiştir. Ayrıca, Tayvan'da tamamlanan bir araştırma, oolong çayının, tip 2 diyabetin tedavisinde yardımcı olmak için geleneksel hipoglisemik ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkili bir takviye olduğunu buldu.

Zaten tip 2 diyabet teşhisi konan kişiler için oolong çayı içmek kan şekeri seviyenizi% 30'a kadar düşürebilir.

Oolong çayı, rahatlamanıza yardımcı olabilecek amino asitler içerir. Gün boyunca endişeli iseniz, bu çay sizin için mükemmel bir seçenektir.
5. Oolong çayı içmek kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir.
Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada, yüksek şekerli iken oolong çay ekstresi tüketen farelerin, yüksek yağlı diyetin, aynı diyeti yiyen ancak oolong çay ekstresi tüketmeyen farelerden daha az vücut yağı kazandığı bulundu. Ayrıca, çay ekstraktı verilenler genel olarak daha az kalori tüketerek oolong çayının iştahınızı azaltabileceğini düşündürmektedir.

Oolong çayının vücut ağırlığı üzerindeki etkilerine bakmak için insanlar üzerinde de çalışmalar yapılmıştır. Şu anda aşırı kilolu veya obezseniz, her gün oolong çayı içmenin vücut yağını kaybetmenize yardımcı olabileceği ortaya çıkıyor.

Ayrıca, oolong çayında bulunan polifenoller, yağ oluşturan enzimleri bloke ederek metabolizmanızı hızlandırabilir. Oolong çayı biraz kafein içerdiğinden, enerjinizi artırmanıza ve yaktığınız kalori sayısını artırmak için gün boyunca daha fazla fiziksel aktivite almanıza yardımcı olabilir.

6. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Araştırmalar, oolong çay tüketimi ile düşük kolesterol seviyesi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, her yıl oolong çayı içen beş yıl boyunca yaklaşık 77.000 kişiyi izledi. Günde en az 8 ons oolong çayı içenlerin, genel kolesterol, trigliserit ve LDL kolesterol seviyelerinin yüksek olma riskinin daha düşük olduğunu buldular.

Ayrıca, Japonya'da tamamlanan bir araştırma, oolong çayı içmenin kanınızdaki adiponektin düzeylerini artırabildiğini buldu. Adiponektin, kan şekeri seviyelerini ve yağ asitlerinin parçalanmasını düzenlemeye yardımcı olan bir protein hormondur. Düşük adiponektin seviyelerine sahip olmak koroner arter hastalığı gelişme riskinizi artırır. Bu, oolong çayının şu anda kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip kişilerde aterosklerozun ilerlemesini azaltabileceği anlamına gelir.

7. cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Gelişmenin görülmesi iki hafta kadar sürebilir, ancak araştırmalar oolong çayı içmenin diğer tedavi yöntemleri ile iyileştirilmemiş egzamayı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Özellikle, oolong çayı içmek, egzama ile ilişkili kaşıntı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da bu durumla yaşayanların günlük olarak çok daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir.

Ek olarak, oolong çayı serbest radikallerle savaşabildiğinden, egzama veya atopik dermatite yol açan alerjik reaksiyonları azaltabilir. Oolong çayının antioksidanları ayrıca cildinizin daha parlak görünmesine yardımcı olur ve kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini azaltır. Ek olarak, oolong çayında bulunan polifenoller, güneşin ultraviyole ışınlarının neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilir.

Oolong çayında bulunan antioksidanlar, topikal olarak kullanıldığında akne ve lekelerin tedavisinde de yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, çayı sıcak suda demleyin ve sabah kalktıktan hemen sonra yüzünüzü temizlemek için demlenmiş çayı kullanın.

Oolong çayında bulunan antioksidanlar, topikal olarak kullanıldığında akne ve lekelerin tedavisinde de yardımcı olabilir.
8. Oolong çayı diş ve kemik geliştirmek yardımcı olabilir.
Florür, oolong çay yapraklarında doğal olarak bulunan bir bileşiktir. Florür, dişlerin zamanla kaybettiği kalsiyum ve fosforu değiştirerek mine kaybını ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olan bir mineraldir. Florür dişlerinizi sert tutmaya yardımcı olur, böylece yiyecek veya günlük aşınma ve yıpranma nedeniyle kolayca zarar görmezler. Ve, oolong çayında bulunan florür doğal olarak meydana geldiğinden, boşlukları önlemeye de yardımcı olabilir.

Oolong çayı ayrıca kemiklerinizi yeniden mineralize etmeye yardımcı olabilir, bu da güçlerini korumalarına yardımcı olur. Daha güçlü kemikler kırılma veya kırılma riskini azaltmaya ve uzun süreli osteoporoz gelişme riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu özellikle menopoz geçiren kadınlar için geçerlidir. Menopoz sırasında kadınların kemikleri giderek zayıflar, bu da artrit ve osteoporoza yol açabilir.

9. Oolong çayı iltihabı azaltır.
Polifenoloolong çay s bunun için de teşekkür ederiz. Bu bileşikler (bitkilerden gelenler) bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihaplanmaya ve iltihaplanmanın neden olduğu koşullara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Diyetinizi değiştirerek vücudunuzdaki kronik iltihabı azalttığınızda, her türlü hastalığı önlemeye yönelik en büyük adımlardan birini atıyorsunuz. Oolong çayındaki antioksidanlar, iltihaplanmaya neden olan ve iltihabı azaltmalarını bildiren spesifik genleri hedefler. Aslında, birçok insan EGCG gibi takviyeleri almak yerine vücutlarındaki iltihaplanmayı azaltmak için oolong çayı içmeye yönelir, çünkü çok daha az pahalı ve aynı derecede etkilidir.

10. Oolong çayı bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Oolong çayındaki antioksidanların oral, yumurtalık kanseri, akciğer, cilt kanseri ve pankreas kanseri gibi bazı kanserlere karşı savaştığı ve önlediği gösterilmiştir. Antioksidanlar, özellikle EGCG, serbest radikalleri temizleyebilir ve hücreleri DNA hasarından koruyabilir.

Oolong çayında bulunan polifenoller ayrıca tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurabilir ve malign olabileceklerde hücre ölümünü teşvik edebilir. Oolong çayındaki kateşinler ayrıca tümör hücresi invazivliğini inhibe etme kabiliyeti göstermiştir. Çay, tümörlerin gelişimiyle savaşmaya yardımcı olabilecek enzimleriyle vücudunuzu detoksa da yardımcı olabilir.

Son düşünceler
Çayınızı sıcak veya soğuk olarak içmeyi tercih ederseniz, zengin antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve sakinleştirici özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız oolong çayı el altında tutmak için mükemmel bir seçenektir.

Oolong çayının sağlık yararları çoktur ve bu özel çayın sadece bir fincanını içmek, genel refahınız söz konusu olduğunda uzun bir yol kat edebilir.

Yorumlar